Over

Wat doet stichting Musica Favela?

Stichting Musica Favela organiseert benefietconcerten en culturele activiteiten voor kinderen in Nederland. Met de opbrengst wordt gratis muziekonderwijs aangeboden aan kinderen in sloppenwijken. Musica Favela steunt projecten in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, Brazilie en in Managua, Nicaragua. Activiteiten van stichting Musica Favela worden uitgevoerd door vrijwilligers. De opbrengsten van de activiteiten gaan naar de projecten in het buitenland.

Kinderen in Nederland maken muziek

In Nederland krijgen de meeste kinderen genoeg kansen om hun talenten te ontwikkelen. Ze kunnen naar school en krijgen les in sport, toneel en muziek. Dit is een alledaagse ervaring die de kinderen ervaren als vanzelfsprekend. Tijdens de projecten van stichting Musica Favela leren ze dat er ook kinderen zijn die niets hebben en dat het een goed gevoel geeft om je in te zetten voor de medemens. Met het geld dat in Nederland wordt ingezameld, zorgt Stichting Musica Favela dat kinderen in de sloppenwijken gratis muziekonderwijs kunnen krijgen.

Kinderen in sloppenwijken maken muziek

Favela’s zijn gevaarlijke en geïsoleerde sloppenwijken die vaak onder controle staan van een criminele organisatie. De kinderen groeien op in omgeving van geweld, drugshandel, armoede, sociale discriminatie, angst en onzekerheid. Vanaf hun twaalfde gaan de meeste kinderen niet meer naar school en hangen op straat rond. De kans is groot dat ze later het verkeerde pad opgaan.

Tijdens de projecten van stichting Musica Favela krijgen de kinderen wekelijks gratis muziekles aangeboden. De straatkinderen komen met veel inzet en enthousiasme naar de les. Net als in Nederland ervaren de straatkinderen dat samen muziek maken verbondenheid, enthousiasme, plezier en zelfrespect oproept. Dit soort ervaringen kunnen inspireren tot een andere gedachtewereld, tot andere handelingen en wellicht tot een betere toekomst.

Welke projecten ondersteunt Musica Favela?

Morro do Fogueteiro is een favela in Rio de Janeiro waar krijgen kinderen gratis muziekles krijgen op instrumenten die ter plaatse door Musica Favela zijn aangeschaft. De lessen worden gegeven door Lautaro, een gepassioneerde muziekdocent. Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken gaat Lautaro gaat momenteel samenwerkingen aan met scholen.

Stichting Musica Favela ondersteunt stichting Atelier Favela Nicaragua, een hulporganisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in Ticuantepe, Managua. Hier kunnen kinderen van alle leeftijden gratis lessen volgen in dans, theater acrobatiek, kunst en capoeira. De lessen worden gegeven door vrijwilligers vanuit de hele wereld.